1.2.2017  

Akavan Entren puheenjohtaja Salla Luomanmäki: Yhdistelmävakuutuksen ripeään valmisteluun panostettava

 – Itsensätyöllistäjille ratkaisevan tärkeä yhdistelmävakuutus on saatava pian voimaan. Silti valmistelu on tehtävä yhteistyössä ja huolellisesti. Pelkään uudistuksen jäävän jalkoihin, vaikka sen eduista on kattava yksimielisyys, sanoo Entre – Akavan yrittäjät ja itsensätyöllistäjät ry:n puheenjohtaja Salla Luomanmäki.

 Joulukuussa valmistui selvitys työttömyysturvajärjestelmän muutostarpeista palkkatyön ja perinteisen yrittäjyyden välimaastossa. Akavan Maria Löfgrenin ja Suomen yrittäjien Harri Helsténin tekemän selvityksen yksimielinen johtopäätös oli, että itsensätyöllistäjä ja yrittäjä tarvitsee turvaverkokseen yhdistelmävakuutuksen. Myös työministeri Jari Lindström näytti vihreää valoa uudistukselle.

 – Hallitusohjelma on pian puolivälissä ja odotukset yhdistelmävakuutuksen etenemiselle suuret. On käynnistettävä kiireellisesti riittävästi resursoitu jatkovalmistelu yhdessä työelämän eri osapuolten kanssa. Työttömyyysturvalainsäädäntö on saatava mahdollisimman nopeasti vastaamaan työnteon muuttuneita tapoja, jotta ihmiset saisivat kannusteen työllistyä myös eri työntekomuotoja yhdistäen, Luomanmäki kiirehtii.

– Yhdistelmävakuutusta tai sitä vastaavaa uudistusta on esitetty jo vuonna 2006, jolloin usean ammattiliiton valmisteluryhmä teki aloitteen silloiselle sosiaali- ja terveysministerille Tuula Haataiselle. Oma taustaliittoni Akavan Erityisalat oli yksi aloitteentekijöistä. Koko viime hallituskauden uudistus oli esillä työ- ja elinkeinoministeriön asettamassa ns. trendiryhmässä. Nyt uudistusta on vihdoin edistettävä niin, että se tulee voimaan viimeistään vuoden 2019 alussa. Huolellisesta valmistelusta ei kuitenkaan saa tinkiä, Luomanmäki sanoo.

 Akavan Entressä jo 17 jäsenliittoa

Viime vuonna perustettu Akavan yrittäjät ja itsensätyöllistäjät on nyt nimeltään Entre – Akavan yrittäjät ja itsensätyöllistäjät. Järjestö otti uuden nimen käyttöön helmikuun 2017 alussa.

Entressä on jäseninä jo puolet Akavan jäsenliitoista, kun tammikuussa mukaan liittyivät Suomen Ekonomit, Suomen Lakimiesliitto, Tekniikan akateemiset TEK ja Yhteiskuntakunta-alan korkeakoulutetut. Entren jäsenliittoja on yhteensä 17.

Entren puheenjohtaja Salla Luomanmäki on iloinen uuden akavalaisen edunvalvontajärjestön kasvusta.

– Työtä riittää, kun tehostamme yrittäjien sekä itsensätyöllistäjien eli yksinyrittäjien, ammatinharjoittajien, freelancereiden ja apurahansaajien edunvalvontaa. Yhteisillä resursseillamme pystymme palvelemaan paremmin työelämän muutosten kourissa olevia jäseniä, jotka yhdistävät työuraansa eri työmuotoja, erityyppisiä palkkatöitä ja yrittäjämäistä työtä, hän sanoo.

Lisätietoja: puheenjohtaja Salla Luomanmäki, Entre – Akavan yrittäjät ja itsensätyöllistäjät ry, puh. 040 700 7800, salla.luomanmaki@akavanerityisalat.fi 

- See more at: http://akavanentre.fi/ajankohtaista/#sthash.yjqtAore.dpuf